Contact
E info@verhuurdersbelangen.nl
P Postbus 333
  2740 AH Waddinxveen
T 085-732 55 26
F 085-732 55 21

Nieuws

Lancering Keurmerk Verhuurdersbelangen: toezicht en regulering verhuurmakelaardij

27 november 2012

Keurmerk nodig om misstanden in verhuursector aan te pakken

Amsterdam, 27 november – Vanaf vandaag heeft Nederland een eerste keurmerk voor de verhuurmakelaardij: Keurmerk Verhuurdersbelangen. Het initiatief speelt in op het ontbreken van wettelijke normen en voorschriften voor de verhuurmarkt en het gebrek aan zelfregulering in de sector. Met het keurmerk willen de oprichters Jan Dijkerman en Tim van der Linden, de kwaliteit van verhuurmakelaars in Nederland verbeteren.

Een huurder laat na om de huur te betalen. Of een huis wordt gebruikt voor een wietplantage. Misstanden waar een verhuurder steeds vaker mee te maken krijgt. “Om dit te voorkomen wordt vaak de hulp van een verhuurmakelaar ingeroepen. Deze controleert de financiële situatie of de achtergrond van een potentiële huurder,” vertelt Dijkerman. “Maar er zijn makelaars in Nederland die er een puinhoop van maken. Ze laten steken vallen op o.a. het gebied van screening, met soms grote problemen voor de verhuurder tot gevolg.”

Gezondere branche
Keurmerk Verhuurdersbelangen zorgt er voor dat de kwaliteitsmakelaar zich kan onderscheiden van zijn minder serieuze branchegenoten. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan op gebied van gedrag en werkwijze. Door periodiek audits af te nemen bij de aangesloten kantoren en klanttevredenheidsonderzoeken onder verhuurders uit te voeren, wordt de kwaliteit gewaarborgd. Kantoren die zich schuldig maken aan wanbeleid worden niet toegelaten. Bij relevante klachten van huurders en verhuurders wordt een aangesloten verhuurmakelaar geroyeerd.

Positief ontvangen
Het Keurmerk Verhuurdersbelangen krijgt het vertrouwen van verhuurmakelaars. Uit de pilotfase blijkt dat er behoefte is aan een partij die de kaders bepaalt en controleert. Inmiddels zijn er al ruim veertig kantoren aangesloten, waaronder: Kolpa Rental Services uit Rotterdam, Dutch Housing Centre uit Amsterdam, Kempen O.G. uit Eindhoven, Dieperink Vastgoed uit Arnhem, The Housing Company uit Maastricht, Covers Housing uit Utrecht en Verra Real Estate uit Den Haag. Klik hier voor een overzicht van alle aangesloten kantoren.

“Het is een positieve ontwikkeling dat er een onafhankelijke partij is opgestaan om onze markt te controleren,” vertelt Niek Verra van Verra Real Estate. “Als makelaar wil je serieus met je bedrijf bezig zijn, maar helaas is het de realiteit dat niet alle partijen deze ambitie hebben. Dat schaadt de hele branche.”

Ook Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland, omarmt het Keurmerk Verhuurdersbelangen en is blij dat hun bezoekers straks een keuze hebben.